DierenWiki is op dit moment in Beta modus. Nog niet alle functionaliteiten functioneren op dit moment.

Zoogdieren

De eierleggende zoogdieren waren de eerste groep die zich verder ontwikkelde en vervolgens de buideldieren. De zoogdieren zijn relatief laat in de fosielenarchieven verschenen. Desondanks is de zoogdierengroep een zeer diverse groep van verschillende vormen en afmetingen. Deze dieren leven niet alleen op het land maar ook in het water en in de lucht.

Kenmerken

Totaal zijn er ongeveer 5.000 soorten zoogdieren beschreven en valt in het dierenrijk onder de klasse Mammalia. Het soort heeft als enige een vacht, waardoor de dieren zich kunnen camoufleren en ook warm gehouden worden. Door de constante temperatuur van het dier dat hoger ligt dan de omgeving is er sprake van een warmbloedig dier. Dit betekent dat het lichaam warm gehouden moet worden door stofwisselingen zoals het afbreken van vet. Ook komen “melkklieren” alleen voor bij zoogdieren, waarmee de jongen gevoegd kunnen worden. De jongen kunnen hun krachten sparen, doordat ze niet naar voedsel hoeven te zoeken. Daarnaast bevat de melk ook antistoffen waardoor het jong beter beschermd is tegen ziektes.

Hoofdkenmerk zoogdier

Het belangrijkste kenmerk van een zoogdier is het skelet. Het skelet van een zoogdier bestaat uit één kaakbot en drie beentjes te weten hamer, aambeeld en stijgbeugel in het middenoor. Deze twee kenmerken onderscheiden het zoogdier van andere levende wezens.

Soorten zoogdieren

Er zijn 5.000 soorten zoogdieren die erg gevarieerd zijn. De klasse is de Mammalia die weer wordt onderverdeeld in 28 ordes.