Spreekbeurt olifant

Hoe ziet een olifant eruit?

Olifanten zijn groot en grijs. Ze hebben relatief kleine ogen, een lange slurf als neus en grote oren die ze heen en weer kunnen bewegen. Hun staart is dun en kort, met een klein kwastje eraan. Ze hebben vlakke, eeltige voeten met grote nagels. Veel Afrikaanse olifanten hebben slagtanden, bij de Aziatische olifanten hebben alleen sommige mannetjes (bullen) slagtanden. Olifanten worden ook wel ‘dikhuiden’ genoemd, omdat hun huid op veel plaatsen inderdaad heel dik is.

Hoe lang wordt de slurf van een olifant?

Afhankelijk van de soort wordt de slurf van een olifant 1,5 tot 2,5 meter lang. Hij kan er mee ruiken, knuffelen, trompetteren en heel veel mee oppakken. Een olifantenslurf bestaat uit zo’n 60.000 spieren en kan wel 150 kilo wegen! Waar leeft een olifant? Olifanten komen voor in Afrika en in Azië. In Afrika leven ze zowel op de savannes in het zuiden van Afrika als in de regenwouden van Centraal en West-Afrika. De olifant die in de regenwouden leeft is iets kleiner dan de savanne-olifant. Vaak bedoelen mensen de savanne-olifant als ze het over de Afrikaanse olifant hebben. In Azië leven de olifanten vooral in tropische, bosrijke gebieden. Ze komen voor in Sri Lanka, Cambodja, Zuid-China, India, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Thailand, Vietnam en op de eilanden Borneo en Sumatra.

Hoeveel weegt een olifant?

Olifanten kunnen maar liefst 7000 kilo zwaar worden! Dit komt alleen voor bij Afrikaanse olifanten. Aziatische olifanten worden maximaal 5000 kilo.

Wat eet een olifant?

Olifanten eten planten en gras. Héél veel planten en gras. Daarnaast staan boomschors, wortels, bladeren en vruchten op het menu. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel. De Aziatische olifant verorbert ongeveer 150 kilo per dag. Het is het enige dier die hout eet, zoals takken en twijgjes. Daarnaast drinkt een olifant 70 tot 160 liter water op een dag. Olifanten brengen het eten en water met hun slurf naar hun mond. Ze zuigen per keer zo’n 8 liter water op en spuiten dat vervolgens in hun mond.

Hoe groot wordt een olifant?

Aziatische olifanten hebben een schouderhoogte van maximaal 3,5 meter. De Afrikaanse olifant kan maximaal 4 meter hoog worden.

Waarom hebben olifanten zulke grote oren?

Dat is simpel. Met hun oren kunnen olifanten zichzelf koelte toewuiven en van binnenuit hun bloed afkoelen. Het zijn een soort waaiers: hoe meer ze wapperen, des te koeler wordt de olifant. Daarom hebben Aziatische en Afrikaanse bosolifanten kleinere oren dan de savanne-olifant. Ze kunnen makkelijker de schaduw opzoeken in de bossen. Olifanten gebruiken hun oren ook als er gevaar dreigt. Door hun oren wijd uit te zetten, zien ze er nóg groter en imposanter uit!

Lees verder over Olifanten.