Mijn spreekbeurt honden

Dit is een spreekbeurt over de hond. In deze spreekbeurt over de hond ga ik je wat vertellen over de hond in het algemeen, de geschiedenis, zijn voeding en natuurlijk iets over de verschillende rassen. Aan het einde van deze spreekbeurt vertel ik je ook nog een paar bijzondere weetjes.

Ik heb gekozen voor een spreekbeurt over de hond, omdat ik dol ben op honden. Je kunt er lekker mee spelen en mee knuffelen. Maar ik vind een lange wandeling ook heerlijk. Wij hebben zelf ook een hond.

Algemeen honden

De hond stamt af van de wolf. Eigenlijk is de hond dan ook een roofdier. Dat zie je ook aan zijn voeding, want die heeft vlees als basis. De hond is van oorsprong een tam gemaakte wolf die in honderden jaren daarna in verschillende rassen en soorten is doorontwikkeld tot de rassen en soorten die we nu kennen. De hond is al eeuwenlang een vriend van de mens en heeft de mens geholpen bij bijvoorbeeld de jacht, als trekdier, als herdershond en later ook als politiehond en hulphond. De meeste honden in Nederland worden als huisdier gehouden. Jammer genoeg zijn er op andere plekken in de wereld nog steeds honden die hard moeten werken of zelfs worden opgegeten.

Een mannetjeshond heet een reu. Een vrouwtjeshond heet een teef. Hun jongen heten pups of puppy’s. De puppy’s worden uit de buik van de moeder geboren en krijgen melk van de moeder. Daarom noemen ze honden ook zoogdieren. Net als katten, koeien en konijnen, maar ook leeuwen en olifanten. Na 8 weken mogen de puppy’s uit het nest en kunnen ze naar een nieuw baasje.

De Geschiedenis van de hond

Onderzoekers zijn het erover eens dat honden al meer dan 15.000 jaar bestaan. Waarschijnlijks nog zelfs nog veel langer. Na de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, werden de eerste mensen boer. Daarvoor waren ze jager-verzamelaar en leefden ze voornamelijk van vlees en aten ze ook bessen en planten die ze in de natuur vonden. Jager-verzamelaars trokken rond. Boeren bleven veel langer op dezelfde plek wonen om hun gewassen te verbouwen. Wetenschappers denken dat de wolf toen steeds dichter bij de mens kwam. Waarschijnlijk om het afval van de mens op te kunnen opeten. Zo ontstond een band tussen de mens en de wolf en werden de eerste wolven tam.

Op muurschilderingen uit het oude Egypte zijn honden te zien die deelnemen aan de jacht. Op oude schilderijen is te zien dat honden als herdershond werden gehouden en dat rond de middeleeuwen de hond ook werd gebruikt als trekdier onder de trekkar.

Mensen zijn steeds meer gaan selecteren en fokken op kenmerken die men graag zag bij de hond. Zo moest een hond voor de trekkar sterk zijn en een herdershond snel en sterk om een wolf of vos te verjagen bij de schapen. Over de hele wereld zijn er nu meer dan 350 hondenrassen.

Uiterlijke kenmerken honden

De meeste honden hebben een lange staart. Vroeger werden de hondenstaarten van sommige honden afgeknipt omdat mensen dat mooi vonden. De Dobberman Pincher is daar een voorbeeld van. Maar het couperen van staarten, zoals dat officieel heet, mag gelukkig niet meer.

De neus van de hond is meestal spits, maar er zijn ook honden met een hele stompe snuit zoals bijvoorbeeld de Boxer of de Franse Bulldog.

Een hond heeft 4 relatief lange poten. Honden zoals de Teckel of Snautzer hebben juist hele korte poten. De Teckel is vroeger speciaal om zijn korte poten gefokt om een Das uit zijn hol te kunnen jagen. Doordat hij laag bij de grond is, kan hij gemakkelijk door de gangen van de dassenburcht lopen en de Das opjagen. De jagers stonden dan bij de ingang van het hol de Das op te wachten om hem te kunnen vangen. De Teckel heet daarom ook wel Dashond.

Een hond heeft aan de voorpoten 5 tenen en aan de achterpoten 4. Katten kunnen de nagels aan de tenen intrekken. Een hond kan dat niet. Onder de poten zitten zachte zooltjes.

Honden praten met elkaar door te blaffen en te grommen. Grommen betekent meestal pas op! Honden communiceren ook via de geur met elkaar. Een mannetjeshond plast daarom op veel plekken, zodat andere honden weten dat dit zijn gebied is. Aan de geur kan een andere hond ruiken wanner de reu er geweest is. Als honden elkaar ontmoeten, begroeten ze elkaar door aan elkaar te ruiken. Dat doen ze ook door aan elkaars kont te ruiken. Dit vertelt ze veel over de andere hond. Het lijkt misschien vies, maar voor honden is het juist heel belangrijk.

Hoe groot is een hond?

Er zijn heel veel soorten en maten honden. Zoals ik al zei, zijn er meer dan 350 hondenrassen. En dan heb je ook natuurlijk nog de kruisingen en mengelmoesjes.

De kleinste hond is de Chihuahua. En het grootste hondenras de Duitse Dog.

Chihuahua’s worden niet groter dan 22 centimeter en wegen als volwassen hond tussen de 2 en 4 kilo. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden. Chihuahua’s zijn zeer goede waakhonden.

De Duitse Dog kan een schofthoogte bereiken van meer dan een meter. Schofthoogte is het officiële woord voor schouderhoogte, waarbij ze de afstand van de voorpoot meten vanaf de grond tot boven aan de rug waar de schouder zit.

Een Duitse Dog kan wel 55 kilo worden. Maar dat is nog lang niet het zwaarste hondenras. Dat is namelijk de Engelse Mastiff. In het Guinness Book of World Records staat de zwaarste hond ooit gewogen. 156 kilo! Deze zware Engelse Mastiff was ook erg groot. De schofthoogte was 94 cm en van kop tot staart was hij 2,4 meter lang!

Grote honden worden helaas meestal veel minder oud dan kleinere honden. 8 jaar is voor grote honden al een hele leeftijd, terwijl kleinere honden wel 15 tot soms wel 20 jaar kunnen worden.

Kan een hond goed horen?

De meeste honden hebben een super goed gehoor. Honden horen wel tot 20 keer beter dan wij. Ze kunnen veel hogere tonen horen dan de mens en ook kunnen ze geluid over een veel grotere afstand horen. Honden met staande oren kunnen door hun oren te bewegen ook nog eens heel nauwkeurig bepalen uit welke richting het geluid komt. Honden kunnen dit met een onnauwkeurigheid van maar 2% bepalen. Mensen die dat heel goed kunnen doen dat met een onnauwkeurigheid van meer dan 15%.

Is een hond kleurenblind?

Vroeger werd gedacht dat honden kleurenblind waren. Men dacht dat honden alleen zwart, wit en grijstinten zagen. Nog niet zo lang geleden is ontdekt dat honden meer kleuren zien. Alleen zien ze niet alle kleuren zoals wij. Een hond kan namelijk geen rood zien. Dat is voor een hond een groene kleur.

Kan een hond goed ruiken?

De hond staat natuurlijk bekend om zijn natte neus. Een droge neus betekent meestal dat de hond ziek is. Een vochtige neus is dus goed. De neus van de hond is heel belangrijk. Een hond doet namelijk heel veel op basis van reuk. Een hond kan tot een miljoen keer sterker ruiken dan de mens. Over het algemeen geldt hoe langer de neus van de hond is, hoe beter ze kunnen ruiken. Een Franse Bulldog met zijn korte neus ruikt dan ook veel minder dan de Herdershond.

Wat eet een hond?

De hond stamt af van de wolf. Dat is een vleeseter, ook wel carnivoor genoemd. De spijsvertering is nog bijna gelijk aan die van de wolf. Een hond kan alleen iets beter koolhydraten verteren, waardoor een hond ook een beetje granen kan eten.

De meeste honden in Nederland eten brokken. Daar zit vlees in en plantaardig materiaal. Goede brokken zijn zo gemaakt dat de hond nooit voedingsstoffen te kort komt.

Sommige baasjes kiezen ervoor om hun hond vers vlees te voeren. In plaats van brokken kopen ze dan diepvries vlees dat speciaal voor honden is samengesteld. En sommige baasjes maken het helemaal zelf. Ze mengen dan verschillende soorten vlees en groente en maken een speciaal menu voor hun hond.

Succes met je spreekbeurt over de hond

DierenWiki wenst je succes met je spreekbeurt over honden. Je kunt de informatie hier nog uitbreiden met je eigen informatie door ook een hoofdstukje over je eigen hond te vertellen. Heel veel succes met je spreekbeurt. We hopen dat je een goed cijfer krijgt en natuurlijk dat je er zelf van geleerd hebt. Succes met je spreekbeurt over de hond.