Schotse Hooglander

Binnen het dierenrijk valt de schootshooglander onder de zoogdieren (klasse), hoefdieren, evenhoevigen (orde), holhoornigen (familie), rundvee. Andere soorten rundvee zijn: Blonde d’Aquitaine, heckrund, Piemontese, Hereford, Brown Swiss of Galloway.

Schotse Hooglander

Van het Lauwersmeer tot aan de Veluwe Zoom: De Schotse Hooglander is niet meer weg te denken uit de Nederlandse natuurparken en andere mooie natuurplekken. Het is een mooi ras, met licht bruin tot bijna rood lang haar, een breed paar horens, die bijna horizontaal op zijn schedel staan en een stoere blik in zijn ogen. De naam geeft de oorsprong al aan. In de Schotse Hooglanden werd dit runderras in de vrije natuur eeuwen geleden ontdekt.

Historie

Eén van de oudste rundsoorten van het Verenigd Koninkrijk is de Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd. Het ras was oorspronkelijk een zwartkleurige soort. Omdat er destijds een voorkeur bestond voor meer roodkleurige runderen, met name door de leden van het koningshuis. Zij besloten middels selectie de zwarte soorten uit te bannen en zo het perfecte runderras te creëren.

In de bergen van Schotland was het klimaat en de overige omstandigheden niet altijd optimaal. Toch wist dit dier daar te overleven. De Schotse Hooglander ontwikkelde een warme vacht. Een voordeel dat hem tegenwerkt in wat warmere gebieden, helaas. Ook ging hij pas op latere leeftijd paren. Hierdoor is het ras erg goed in staat om zelfstandig te overleven in de natuur. Verder is de Schotse Hooglander erg rustig.

Uiterlijke kenmerken van de Schotse Hooglander

De grootte van een Schotse Hooglander ligt tussen de 115 en 125 centimeter. Ze hebben een gewicht van 500 – 800 kilo. Naast de bekende roodbruine kleur bestaan er ook zwarte en blonde varianten. Er zijn zelf gestreepte Schotse Hooglanders ontdekt, deze worden Roan genoemd. Het ras wordt gemiddeld 18 jaar oud. De Schotse Hooglander koeien hebben wijduitstaande horens, die naar boven gericht zijn. De stieren hebben bijna horizontale naar vorenstaande horens.

Karakter van de Schotse Hooglander

Het karakter van de Schotse Hooglander is te omschrijven als rustig en niet agressief, tenzij er een onverwachte confrontatie zich voordoet en het dier voelt dat het zich moet verdedigen. Het is dan ook een zeer geschikt dier om in een natuurpark te laten leven. De koeien leveren gemiddeld achttien kalveren af tijdens zijn leven, de draagtijd bedraagt ongeveer 10 maanden.

Verzorging

Het hele jaar door kun je de Schotse Hooglander in de weides treffen. Door hun warme vacht vinden ze het prima om tijdens alle seizoenen buiten te staan. De Schotse Hooglanders zijn grazers en herkauwers, waardoor ze eten in twee fasen. Eerst het voer verzamelen om vervolgens ergens rustig te gaan liggen en het voer op te boeren en te herkauwen. Ook eten ze plantsoorten die andere rassen links laten liggen – een van de redenen dat de Schotse Hooglander als grote grazer wordt ingezet in Nederland.

Samenvatting van de Schotse Hooglander

De Schotse Hooglander, ook wel de Highland Cow genoemd, is een van oorsprong Schotse rundsoort. Door zijn afkomst kunnen deze dieren goed overleven in de vrije natuur. Het heeft een dikke vacht weten te creëren voor zichzelf en paart pas op latere leeftijd. Een Schotse Hooglander wordt ongeveer 1,40 meter groot en baart gemiddeld 18 kalveren in haar leven. In Nederland zet men deze grote grazer graag in op natuurgebieden en parken, aangezien hij niet kieskeurig is met het soort gras dat hij eet en omdat hij niet mensenschuw is. Het ras wordt bestempeld als rustig en niet agressief, tenzij er zich een exceptionele situatie voordoet. Zijn bruinrode vacht en indrukwekkende horizontale horens maken de Schotse Hooglander tot een prachtig beestje om te zien.

Rasvereniging van de Schotse Hooglander

Vereniging Het Edelhert

Lees over andere koeien.