Reptielen

- Categorie pagina

Reptielen

De schildpadden, krokodillen en vogels zijn de oudste reptielen en zijn ruim 220 miljoen jaar geleden verschenen. Een reptiel is een gewervelden die eieren produceren en een huid bedekt hebben met harde, droge schubben. Tot de reptielen behoren ook de vogels met een verenkleed.

De volgende reptielen zijn er te onderscheiden.

  • Schildpadden
  • Brughagedissen
  • Schubreptielen (Squamata) (hagedissen, wormhagedissen en slangen)
  • Krokodilachtigen (alligators en kaaimannen)

Temperatuurregulatie reptielen

Een niet-vliegend reptiel is meestal een koudbloedig dier, waardoor ze geen metabolische hitte kunnen opwekken. Sommige soorten reguleren hun lichaamstemperatuur door hun gedrag, zoals zonnebaden. Een reptiel kan over het algemeen hogere temperaturen verdragen dan de warmbloedige vogels of zoogdieren. Ook zijn er soorten reptielen die temperaturen rond het vriespunt, echter zijn de lichaamsfuncties dan beperkter.

Leefgebieden reptielen

Een reptiel heeft door zijn koudbloedige lichaam slechts 10% nodig van het voedsel nodig die warmbloedige dieren nodig hebben. Een warmbloedig dier gebruikt de meeste energie om zijn lichaam op te warmen. Een reptiel kan hierdoor in extreme gebieden leven met hitte en voedsel schaarste zoals de woestijnen. Een hagedis is bijvoorbeeld het meest voorkomende gewervelden diersoort in de woestijn.

Schildpadden

Een schildpad is zwaar bepantserd, waardoor ze goed beschermd zijn tegen roofdieren. Een schildpad is op land zeer traag en nauwelijks wendbaar. De schildpad heeft geen tanden maar een snavel met hoornen. De schildpadden komen voor in zoet water, zout water en op het land. De schildpad legt bolvormige eieren en sommige soorten leggen tot wel honderd eieren tegelijk.

Brughagedissen

De brughagedissen behoren niet tot de Squamata (zie volgende paragraaf) maar tot een aparte reptielengroep. De brughagedis komt alleen voor op de eilanden voor de kust van Nieuw-Zeeland. De bovenkaak heeft een snavel en de onderzijde heeft geen tanden maar kaakbeen. Ze leggen eieren die een jaar later uitkomen.

Hagedissen en slangen

Hagedissen, slangen en wormhagedissen vormen de Squamata (schubreptielen) en zijn de grootste groep koudbloedige reptielen. De Squamata leggen eieren maar er zijn ook soorten die jongen baren. De Squamata hebben zich aangepast aan de leefomgeving.

Krokodillen, alligators en gavialens

Deze groep behoort tot de lijn van de dinosaurussen. Krokodillen zijn bedekt met beenachtige platen en leven deels in het water. Het stemgebruik, uiterlijk en sociale gedrag onderscheidt de krokodil van andere reptielen. De krokodillensoort legt eieren en heeft een ouderzorg. De krokodilachtigen komen voor in zoetwaterrivieren, meren en lagunes en soms ook in de zee.

Dieren in de categorie Reptielen

Dirk Braam

Heb je vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

0,0 rating
0 van de 5 sterren (gebaseerd op 0 beoordelingen)
Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen

Laat een beoordeling achter