Maki’s

Maki’s (Lemuridae komen alleen voor op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Een Maki behoort tot de halfapen en er zijn 21 soorten Maki's. Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en ligt voor de oostkust van Afrika. Het land kent een unieke flora en fauna die zich grotendeels onafhankelijk heeft ontwikkeld van het vasteland van Afrika. Er zijn zeer droge gebieden en rotsformaties maar ook moerassen, bossen en regenwouden. Maki’s worden ook wel echte lemuren genoemd. Ze vormen tezamen een familie van halfapen, die zo genoemd worden omdat ze erg lijken op apen, maar het niet zijn. Waarschijnlijk hebben halfapen en apen een gemeenschappelijke voorouder. Maki’s zijn sociale dieren die je vaak tegenkomt in dierentuinen. Vooral de ringstaartmaki is een favoriet dier voor bezoekers. Ze hebben een nieuwsgierig karakter en komen graag even een kijkje nemen bij de gasten. Dit zorgt regelmatig voor leuke taferelen!

Kenmerken Maki's

Maki’s kunnen erg verschillend zijn, maar hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze lopen allen op vier poten, hebben een volle vacht en een lange staart. Het snuitje is puntig en de oren klein. Maki’s worden ongeveer zo groot als een kat. De vrouwtjes zijn meestal iets groter. Het zijn goede klimmers die graag vanuit de bomen hun leefgebied bekijken. Maar maki’s leven net zo makkelijk op de grond. Ze worden ongeveer 20 jaar oud. Ze hebben opvallende, wijd opengesperde ogen. Hierdoor hebben ze altijd een beetje priemende, nieuwsgierige blik. Bij de meeste maki’s zijn de ogen (licht)bruin tot gelig, behalve bij de blauwoogmaki. Deze heeft zeer bijzondere blauwgrijze ogen. Samen met de mens zijn ze de enige primaten met deze oogkleur. Maki’s maken een typisch geluid waarnaar ze ook vernoemd zijn. Hun Latijnse naam Lemuridae is afgeleid van het Romeinse woord lemures. Zo noemden de oude Romeinen de geesten van de doden die ’s nachts gillen slaken. Maki’s zijn zowel overdag als ’s nachts actief.

Voedsel

De meeste maki’s hebben voldoende aan een dieet van vruchten, bessen, bloemen, knoppen en bladeren. Een enkele keer eten ze insecten of kleine gewervelde dieren. Halfmaki’s zijn de enigen die zich gespecialiseerd hebben in het eten van bamboe.

Voorplanting

Maki’s leven over het algemeen in kleine familiegroepjes bij elkaar. Soms leven een mannetje en vrouwtje in paarverband met zijn tweeën. Deze maki’s zijn monogaam. Ze hebben alleen gemeenschap met elkaar. Bij de dieren die in groepsverband leven is dit niet het geval. Zo’n vier tot vijf maanden na de bevruchting wordt het jong geboren. Meestal krijgen maki’s maar één jong, alleen de bonte maki vormt hierop een uitzondering: bij deze soort komen tweelingen zeer regelmatig voor. Sommige maki’s bouwen een nest voor hun jongen, maar meestal draagt de moeder het jong bij zich. De eerste drie weken op de buik, daarna op de rug. Net zoals bij veel andere primaten. Na een aantal maanden zijn de jongen redelijk zelfstandig en gaan ze zelf op zoek naar voedsel.

Soorten Maki's

Geslacht: Eulemur (Echte maki's) (12 soorten)

Soort: Eulemur albifrons (Witkopmaki)

Soort: Eulemur cinereiceps (Grijskopmaki)

Soort: Eulemur collaris (Roodkraagmaki)

Soort: Eulemur coronatus (Kroonmaki)

Soort: Eulemur flavifrons (Blauwoogmaki)

Soort: Eulemur fulvus (Bruine maki of zwartkopmaki)

Soort: Eulemur macaco (Zwarte maki of Moormaki)

Soort: Eulemur mongoz (Mongozmaki)

Soort: Eulemur rubriventer (Roodbuikmaki)

Soort: Eulemur rufifrons

Soort: Eulemur rufus (Roodkopmaki)

Soort: Eulemur sanfordi (Sanfords maki)

Geslacht: Hapalemur (Halfmaki's of bamboemaki's) (5 soorten)

Soort: Hapalemur alaotrensis (Alaotrabamboemaki)

Soort: Hapalemur aureus (Gouden halfmaki of gouden bamboemaki)

Soort: Hapalemur griseus (Grijze halfmaki)

Soort: Hapalemur meridionalis

Soort: Hapalemur occidentalis

Geslacht: Lemur (Ringstaartmaki's) (1 soort)

Soort: Lemur catta (Ringstaartmaki)

Geslacht: Prolemur (1 soort)

Soort: Prolemur simus (Breedsnuithalfmaki of bandro)

Geslacht: Varecia (Vari's) (2 soorten)

Soort: Varecia rubra (Rode vari)

Soort: Varecia variegata (Vari of bonte maki)