Wat is een konijn?

Een konijn (Oryctolagus cuniculus) is een zoogdier uit de familie van de hazen en konijnen. Vaak wordt gedacht dat konijnen behoren tot de knaagdieren maar dat is niet waar. Konijnen zijn een zoogdieren en behoren tot de familie "hazen en konijnen". Konijnen hebben in hun bovengebit te weinig snijtanden waardoor het officieel geen knaagdier is.

Is een konijn een huisdier?

Uiteraard kennen we konijnen als de perfecte huisdieren want naast de wilde konijnen uit het bos worden konijnen ook speciaal gefokt als huisdier. Deze konijnen zijn makkelijk tam te krijgen en zijn zelfs zindelijk te maken.

Waar komt het konijn vandaan?

Een van de eerste vermeldingen van konijnen in ons land werd gedaan rond 1300 en is afkomstig uit Zeeland. Veel mensen denken dat het leefgebied van wilde konijnen zich verspreid over heel de aarde, maar dat is niet het geval. Konijnen leven alleen in Europa en Australië.

Hoe moet je een konijn oppakken?

Bij het oppakken van een konijn is het belangrijk dat het in een rustige omgeving gebeurd en dat het beestje zich op zijn gemak voelt. Voor het oppakken is het dus slim om het dier eerst even te aaien. Belangrijk is dat de achterpoten worden ondersteund om te voorkomen dat het dier zich pijn doet. Dit kan gebeuren wanneer het konijn schrikt en gaat spartelen. Konijnen zijn meestal niet meteen handtam. In dat geval moet het beestje opgepakt worden bij het losse rugvel. Ook hierbij moeten de achterpoten weer ondersteund worden.

Wat heb je nodig voor een konijn?

Een goede verzorging is natuurlijk heel belangrijk. Een konijn verblijf graag in een schoon verblijf. Schoonmaakspullen om het hok schoon te houden zijn dus handig om dit vieze werkje makkelijker te laten verlopen. Een zachte borstel is handig om het konijn te borstelen want uiteraard verdient het beestje ook genoeg aandacht. Naast deze twee belangrijke zaken is het ook slim om een trommel te hebben om het voer in te bewaren, een buitenren zodat het beestje bij lekker weer buiten kan rondhuppelen en natuurlijk een voerbak en drinkfles voor in het hok.

Hoelang is een konijn al een huisdier?

Konijnen werden 4000 jaar geleden ontdekt door de oude Romeinen. De Romeinen hielden de konijnen echter niet als huisdier maar sloten de dieren op voor vlees. Tijdens het vasten mocht er geen vlees gegeten worden, toch stond er in deze periode wel konijn op het menu. Konijnenvlees werd namelijk niet gezien als echt vlees. Pas in de middeleeuwen werden konijnen voor het eerst gehouden als huisdier. Monniken in Frankrijk namen de beestjes namelijk in bescherming tegen de stroopjacht. De tamme konijnen zoals we die nu kennen werden pas na deze periode gekweekt, omstreeks het midden van de vorige eeuw. Tamme gekweekte konijnen zijn gewend aan mensen en kunnen prima in een hok gehouden worden. Door het toeleggen op fokken werden nieuwe rassen en kleurschakeringen ontwikkeld.

Wat voor rassen konijnen zijn er?

Bij konijnenrassen kun je onderscheid maken in twee categorieën. Grote rassen en kleine rassen. Van de grote rassen is natuurlijk de Vlaamse reus het bekendst maar onder de grote rassen vallen ook de Belgische haas, Van beveren en Nieuw Zeelanders. Waar de grotere rassen nog afstammen van vroeger, is het kleinere konijnen ras echt geweekt als huisdier. De bekende kleurdwerg is het perfecte voorbeeld van een konijn als huisdier. Andere kleine rassen zijn de Hollander, Papillon, Rex en Nederlandse Hangoordwerg.

Wat voor gedrag heeft een konijn?

Aan het lichaamstaal van konijnen kun je een hoop aflezen. Een blij konijn beweegt veel met zijn oren maar een konijn wat bijvoorbeeld plat op de grond ligt heeft het ook prima naar zijn zin. Wanneer konijnen echt geluiden gaan maken is er meestal iets meer aan de hand. Bij gillen, fluiten, blazen en brommen kun je het beestje beter even met rust laten. Als een konijn niet gestoord wil worden gaat hij met zijn kop stoten. Duidelijke lichaamstaal dus. Konijnen bakenen ook graag hun territorium af net zoals handen dat doen. Konijnen doen dit door overal keutels te deponeren. Bij een nieuw konijn of bij een nieuw hok is er dus niks aan de hand als er opeens veel keutels liggen.