GIBBON

Eén van de vijf soorten mensapen zijn de gibbons in Azië– er zijn in totaal zo’n zeventien verschillende soorten gibbons, die in alle bossen in Zuidoost-Azië te vinden zijn. Het zijn de kleinste mensapen die er zijn. De bladeren etende siamang is de grootste soort. De andere, kleinere gibbons zoals de withandgibbon eten voornamelijk vruchten. Gibbons zijn de acrobaten onder de mensapen. Ze gebruiken hun lange armen om atletisch van tak naar tak te zwaaien. Op de grond zien ze er ongemakkelijk uit; ze lopen met hun handen omhoog of achter hun rug.

Gibbons hebben zich in de loop van de evolutie aangepast om goed te kunnen slingeren. Hun armen zijn heel lang in verhouding tot hun benen, en hun polsen hebben een dubbel gewricht, zodat ze helemaal om hun as kunnen draaien. Dit is niet helemaal waar. Gibbons hebben niet echt twee gewrichten op één plek waar andere primaten er maar één hebben, maar hun polsen zijn wel beweeglijk en hebben een los gewricht. De schouders van een gibbon zijn bijna net zo buigzaam als hun polsen. Als je een gibbon in de dierentuin ziet, kijk dan eens goed hoe hij slingert en stel je circusartiesten voor. Trapeze-artiesten in de nok gebruiken een touw of een schommel om snelheid op te bouwen en zichzelf door de lucht voort te bewegen. Een gibbon gebruikt daarvoor zijn lange armen.

In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren zijn gibbons monogaam – mannetjes en vrouwtjes leven in paren, net als een menselijk echtpaar. Samen eisen ze een gebied in het woud op en ze geven uiting aan hun eigendomsrecht door veelvuldige ‘duetten’. Hun lied klinkt ons misschien niet erg muzikaal in de oren, maar het is een goed middel om het paar bijeen te houden en rivalen af te schrikken.

Gibbons staan bekend om hun ‘zangtalent’. Gibbon stelletjes gebruiken hun zang (of luide geroep) om hun territorium af te bakenen. Hun gezang is dan ook een soort van waarschuwing voor soortgenoten om uit de buurt te blijven, omdat een ontmoeting van twee families vaak niet vreedzaam verloopt.

ONDERSOORTEN VAN DE GIBBON

De primatenfamilie gibbons behoren tot de superfamilie van de mensapen. In totaal zijn er maar liefst 17 verschillende soorten te onderscheiden, die op hun beurt in 4 geslachten zijn onder te verdelen. De bekendste soorten zijn de Siamang, die direct de grootste gibbon soort is, en de withandgibbon.

HUIDIGE PROBLEMEN VAN DE GIBBON

Op dit moment worden gibbons bedreigd. Dit komt vooral omdat hun leefgebied wordt vernietigd. In Zuidoost-Azië wordt het regenwoud namelijk in rap tempo gekapt om de waardevolle houtsoorten die er te vinden zijn. Daarnaast is de illegale huisdierhandel in de gibbon erg groot. Alle gibbonsoorten worden dan ook met uitsterven bedreigd.