DierenWiki is op dit moment in Beta modus. Nog niet alle functionaliteiten functioneren op dit moment.

Geleedpotigen

De geleedpotigen vormt de grootste stam van de levende organismen en bestaat uit vier hoofdgroepen en vormt driekwart van de bekende diersoorten.

Kaakdragers

Duizendpotigen

Kreefachtigen

zespotigen

De geleedpotigen zijn 540 miljoen jaar geleden in de zeeën voor het eerst ontstaan. Een lichaam is symmetrisch en bestaat uit verschillende segmenten. Het lichaam is door evolutie aan elkaar gesmolten, waardoor er functionele delen bestaan (tagma).

Exoskelet

Een lichaam van een geleedpotigen is bedekt met een hard, lichtgewicht exoskelet dat bestaat uit proteïne en chitine (een cuticila). Het skelet heeft scharnieren en kraakbeen om te kunnen bewegen. Bij de zeedieren is het skelet extra verstevigd met een calciumcarbonaat. Bij landdieren is het skelet verstrekt met een waterdichte was, zodat het dier niet uitdroogt. Bij de groei verliest een dier zijn cuticila periodiek.

Inwendig geleedpotigen dieren

Een geleedpotigen heeft een open bloedsomloop. Er wordt een vloeistof naar voeren gestuwd door een buisvormig hart. Er zijn kieuwen of boeklongen of een vertakkend stelsel van kleine met lucht gevulde buisjes. Er is een centraal hersenstelsel met een zenuwstelsel dat loopt via dubbele zenuwbanen naar de onderzijde van het lichaam.

Soorten geleedpotigen dieren

Er worden nu enkele soorten beschreven.

Zeespinnenzeespin

Een in de zee levende zeespin met een gesegmenteerd en klein lichaam waaraan lange slanke poten zitten. Een kleine kop en drie rompsegmenten.

Spinachtigen

Spinnen, schorpioenen, hooiwagens, teken en mijten bewegen zich meestal voort op het land. Het lichaam bestaat uit twee delen te weten de kop en het lichaam en zijn versmolten met de cefalothorax, die vastzit aan het staartstuk. Bij een schorpioen heeft het staartstuk een verlenging met een gifstekel.

Kreeftachtigen

De kreeftachtigen zijn zeer divers van een zeer klein nauwelijks zichtbaar roeipoot kreeftje tot aan kreeften. Een kreeftachtigen heeft twee paar antennes met ogen op de steeltjes. De kop en het borststuk zijn meestal bedekt met een schaal. De voorste poten zijn soms vergroot met grote scharen om voedsel te kraken, te vechten of om te seinen.

Duizendpoten

Een duizendpoot leeft op land en heeft scherpe kaken en een paar antennes. Een duizendpoot heeft geen waterdicht cuticula (waterdichte was op het skelet) en leeft daarom in vochtige gebieden. Een duizendpoot is een vleesetend dier met een lang gerekt lichaam met een paar poten op elk segment lichaam.

Subcategorieën van Geleedpotigen

Er zijn nog geen dieren in deze categorie

Voeg nu een dier toe