Civetkatten (Viverridae)

Ondanks zijn naam doet vermoeden, zijn deze zoogdieren geen familie van de kat. Alhoewel hebben ze wel enige overeenkomsten met elkaar. Deze dieren komen voor in Afrika, Zuid-Europa en Zuid-Azië. Civetkatten hebben een gestreepte of gevlekte vacht. Het zijn erg lenige dieren met een lange behaarde staart. Ze beschikken over geurklieren, welke niet onaangenaam is en wordt gebruikt voor de farmaceutische industrie. Civetkatten zijn roofdieren.

Uiterlijk

Civet katten lijken overwegend op een kat, alleen is hun snuit veel langer en puntiger dan die van een kat. De dieren hebben een volle vacht die verschillende patronen kunnen bevatten, zoals: strepen of gevlekte kleur patroon. De verschillende soorten civetkatten hebben hun eigen kleurpatroon. Beschrijving van verschillende soorten:

Loewak

De loewak komt voor in Indonesië, Zuidoost Azië en China. De loewak leeft het liefste in de bossen en het tropisch regenwoud. Het gebit van een loewak is meer geschikt voor het eten van fruit. De vacht is grof grijsachtig met her en der zwarte plekken.

De loekwak & koffie

De Loewak wordt ook gebruikt voor het produceren van koffie en in dit geval 1 van de duurste koffiesoorten ter wereld, namelijk; ''Kopi Loewak'' of ''Civet koffie.'' De loewak eet graag de koffiebessen die verbouwd worden op plantages, het vruchtvlees wordt verteerd maar de pit van de koffiebes blijft intact. Deze pit wordt teruggevonden in de poep van de loewak. De pitten worden verzameld, gewassen, gedroogd en de schil wordt van de pit verwijdert. Vervolgens worden de pitten even licht geroosterd, zodat de aminozuren vrijkomen. Daarna kan van deze pitten koffie gemaakt worden.

Afrikaanse civetkat

De Afrikaanse civetkat behoort tot de gedrongen roofdieren met korte pootjes. De staart is lang en vol. De vacht is grijsachtig van kleur en her en der bevat de vacht van de Afrikaanse civetkat zwarte vlekken en strepen. De Afrikaanse civetkat leeft in verschillende habitat , maar zal zich niet thuis voelen in de woestijn. Zijn voorkeur is bossen en moerasachtige omgeving.

Grootvlekkige civetkat

Zoals de naam als doet vermoeden, hebben deze dieren grote vlekken op hun lijf. Het is een patroon die over het hele lijf loopt. Het is een bedreigd diersoort wat vooral voorkomt in Birma, Cambodja, China, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Gedrag

De civetkat is een solitair roofdier die in de nacht actief is, bij schemering kunnen civetkatten ook actief op hun prooi jagen. Civetkatten jagen vanuit een hinderlaag. Onderlinge agressie naar andere soortgenoten komt nauwelijks voor en ze lijken elkaar te tolereren. De dieren zijn nieuwsgierig en intelligent.

Voedsel

De civetkatten hebben een zeer gevarieerd menu. Ze eten voornamelijk kleine dieren maar ook vogels en reptielen staan op het menu van de civetkat. Ook lusten ze graag insecten, fruit, eieren en vis.

Voortplanting

De civetkat is met 11 tot 12 maanden geslachtsrijp en paren vrijwel het hele jaar door. De draagtijd is per soort verschillend en de worpgrootte van deze dieren is ongeveer 2 tot 5 jongen.