Hondenrassen

Een hond is een rashond wanneer hij voldoet aan drie voorwaarden:

  • Hij moet voldoen aan de ras standaard van het betreffende ras
  • Hij moet s geregistreerd staan in de stamboom van zijn ras
  • Ook de ouders van de hond moeten een stamboom hebben.

De ras standaard omschrijft de hond op onder andere uiterlijk, gedrag en karakter. Daarbij worden ook marges aangegeven waarbinnen de hond mag afwijken van de standaard. De Raad van beheer van de rasvereniging bepaalt of de hond aan de ras standaard voldoet en of de hond wordt toegelaten tot de stamboom.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 35.000 tot 40.000 puppy’s geboren die in aanmerking komen voor een stamboom. Daarnaast worden er nog eens zo’n 70.000 tot 75.000 pups geboren die geen stamboom zullen krijgen. Toch worden deze vaak aangeboden onder de naam van een bepaald ras. Dit zijn dus geen rashonden, maar deze vallen onder de look-a-likes. In de volksmond worden ze meestal wel de naam van het ras aangeduid. Zoals de meeste mensen wel weten behoren honden tot de zoogdieren.

Rasgroepen Hond

Hondenrassen worden onderverdeeld naar rasgroepen. Wereldwijd zijn er ruim 350 hondenrassen. Af en toe komen er nog hondenrassen bij. Voor sommige rassen geldt dat ze in bepaalde landen wel en in bepaalde landen niet als ras staan geregistreerd. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) is de organisatie die bepaald of een hondenras wordt erkend. Het FCI schrijft die hondenrassen in hun register in en deelt deze hondenrassen in naar rasgroepen. Een rasgroep is een groep van dieren die met hetzelfde doel gefokt zijn. Hierbij wordt gekeken naar het oorspronkelijke fokdoel. Dat kan tegenwoordig best veranderd zijn, te meer honden tegenwoordig meer als gezelschapshond (rasgroep 9) worden gehouden, dan dat ze nog als bijvoorbeeld echte herdershond (Rasgroep 1) worden gehouden. De FCI heeft een onderverdeling gemaakt in onderstaande 10 rasgroepen. Binnen deze rasgroepen worden de verschillende hondenrassen die binnen een rasgroep vallen, verder onderverdeeld in secties en soms ook nog in subsecties.

  • Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers

  • Rasgroep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, berg- en Sennenhonden

  • Rasgroep 3: Terriërs

  • Rasgroep 4: Dashonden / Teckels

  • Rasgroep 5: Spitsen en Oertypen

  • Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden

  • Rasgroep 7: Voorstaande honden

  • Rasgroep 8: Retrievers, spaniels en waterhonden

  • Rasgroep 9: Gezelschapshonden

  • Rasgroep 10: Windhonden

Eigenlijk is er nog een elfde rasgroep, of wel de overige categorie. Hierbinnen vallen de hondenrassen die nog niet officieel erkend zijn als rashond of die nog niet zijn ondergebracht in een rasgroep.

Hondenrassen – rasgroep 1

De naam van deze rasgroep omschrijft al duidelijk om welke doelgroep honden het hier gaat. Honden die ontwikkeld en gefokt zijn met het doel om het vee bijeen te houden, te bewaken of te drijven. De honden binnen deze rasgroep zijn actieve honden die ervan houden om voor hun baasje te werken.

De Rasgroep Herdershonden en veedrijvers is onderverdeeld in de sectie Herdershonden en sectie veedrijvers.Honden in deze rasgroep hebben dagelijks veel beweging nodig. Ze horen niet thuis in een kleine woning of flat. Alleen thuislaten is ook niet aan te raden. Als ze zich gaan vervelen kunnen ze uit verveling spullen kapot maken. Naast voldoende beweging worden ze ook graag uitgedaagd. Dit kan in spel, maar ook in het uitvoeren van opdrachten. Rashonden in de rasgroep Herdershonden en veedrijvers zijn bijvoorbeeld de Duitse Herder, de Bobtail en de Schapendoes.

Hondenrassen – rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molossers, berg- en Sennenhonden

Wanneer je de rassen die binnen deze rasgroep bekijkt, ziet men hele grote verschillen en ziet men niet direct een samenhang. Deze samenhang vindt men wel binnen de verschillende secties van deze rasgroep. Toch is er enige overeenkomst, namelijk het waken en verdedigen. Het zijn honden die vooral hun territorium verdedigen. De Rasgroep Pinschers en Schnauzers, Molossers, berg- en Sennenhonden is onderverdeeld in de sectie Pinschers en Schnauzers, de sectie Molossers en berghonden en de sectie Sennenhonden. De rassen in deze rasgroep zijn niet geschikt voor kleine ruimtes en voor ruimtes waar veel vreemde mensen komen. Binnenkomen is voor een vreemde meestal niet het probleem. Weggaan zonder dat de baas toestemming heeft gegeven wel. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Pinschers en Schnauzers, Molossers, berg- en Sennenhonden zijn de Doberman, de Bordeauxdog en de Berner Sennen.

Hondenrassen – rasgroep 3

Terriërs

De Terriërs zijn ontwikkeld en gefokt met het doel schadelijk wild te verdelgen. Ze zijn dan ook zeker niet bang aangelegd. Grote tegenstanders gaan ze niet uit de weg en ze laten niet gauw los als ze de prooi te pakken hebben. Verder zijn ze gek op gaten graven. De Rasgroep Terriërs is onderverdeeld in de sectie Grote- en Middenslagterriërs, de sectie Kleine Terriërs, de sectie Terriërs van het type buldog en de sectie Terriërs van het type dwerghond. De honden in deze rasgroep zijn geen knuffelhonden. Ze houden van actie. Men moet niet raar opkijken wanneer een Terriër het gazon even lekker omploegt. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Terriërs zijn de Foxterriër, de Schotse Terriër, de Bulterriër en de Yorkshire terriër.

Hondenrassen – Rasgroep 4

Dashonden / Teckels

De Teckels zijn gefokt voor het opjagen van wild uit hun hol, zodat de jager het wild bij de ingang van het hol kon afschieten. Omdat de Teckel in eerste instantie vooral ingezet werd als opjager van dassen in de dassenburcht, heten Teckels van oorsprong Dashonden. De Rasgroep Dashonden (Teckels) zijn niet onderverdeeld in de secties. Teckels hebben een groot uithoudingsvermogen, als ook doorzettingsvermogen. Daarbij zijn ze ook nog eens behoorlijk eigenzinnig. Ook al zijn het kleine honden, het zijn zeker geen schoothondjes. Ze houden van actie en willen graag wandelen en spelen. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Dashonden zijn de Teckel, de Dwerg Teckel en de Kaninchen Teckel.

Hondenrassen – rasgroep 5

Spitsen en Oertypen

Onder deze rasgroep vallen jachthonden en sledehonden. Ze zijn dan ook goed in jagen, waken en trekken. Het zijn harde werkers. Ook onder barre omstandigheden. De Rasgroep Spitsen en Oertypen is onderverdeeld in de sectie Sledehonden, de sectie Scandinavische jachthonden, de sectie Scandinavische waak- en herdershonden, de sectie Europese Keeshonden, de sectie Aziatische Keeshonden, de sectie Oertypen, de sectie Jagende oertypen en de sectie Jagende Oertypen met Pronk. Honden uit deze rasgroep zijn geen huishonden. Ze houden van buiten zijn, genieten van koud weer en vragen om een actieve baas. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Spitsen en Oertypen zijn de Siberische Husky, De Zweedse Lappenhond, de Keeshond, de Chowchow en de Akita.

Hondenrassen – rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Dit is de rasgroep van de speurhonden. Het geurspoor van een prooi werd ook wel het zweetspoor genoemd. Vandaar de naam zweethonden. Deze rassen houden van speuren. Neus aan de grond, oren dicht en achter de prooi aan. De Rasgroep Lopende honden en zweethonden is onderverdeeld in de sectie Lopende honden, de sectie Zweethonden en de sectie Verwante rassen. De honden uit deze rasgroep houden niet van drukte, maar ook niet van alleen zijn. Een geduldige baas die hen wat wil leren, maar die ook actief met ze speelt, waarderen deze honden het meest. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Lopende honden en zweethonden zijn de American Foxhound, de Beierse Bergzweethond en de Dalmatiër.

Hond rasgroep 7

Voorstaande honden

Het opsporen en aanwijzen van wild is waar deze hondenrassen van oorsprong voor zijn gefokt. Je ziet hen dan ook vaak zigzaggend over het veld gaan opzoek naar een spoor van een prooi. De Rasgroep Voorstaande honden is onderverdeeld in de sectie Continentale Voorstaande honden en de sectie Britse en Ierse Pointers en Setters. Voorstaande honden houden van meegaan op jacht en lange wandelingen. Het liefst natuurlijk los, zodat ze kunnen zigzaggen en sporen zoeken. Deze honden zijn dan ook niet geschikt voor mensen die weinig tijd hebben voor een dagelijkse lange wandeling. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep 7: Voorstaande honden zijn de Stabij, de Drentse Patrijs en de Engelse Setter.

Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Het opjagen van het wild uit hun schuilplaats en het opsporen van aangeschoten wild is waar deze hondenrassen voor zijn gefokt. Ze zijn ook goed in het ophalen van geschoten wild. Als huishond zijn ze dan ook gek op apporteerspelletjes. Ook zwemmen zijn ze over het algemeen gek op. De Rasgroep Retrievers, spaniels en waterhonden is onderverdeeld in de sectie Retrievers, de sectie Opjagende honden, en de sectie en waterhonden. Deze honden zijn over het algemeen fijne gezinshonden. Ze hebben een vrolijk en opgewekt karakter. Eigenlijk zijn het allemansvrienden. Daarom zijn het geen goede waakhonden. Het liefste gaan ze altijd met de baas mee. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Retrievers, spaniels en waterhonden zijn de Golden Retriever, de Labrador Retriever, het Kooikershondje en de Ierse Waterspaniel.

Hond rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gezelschapshonden zijn, zoals de rasgroepnaam al aangeeft, gefokt als gezelschapsdier. Ze hebben dan ook een vriendelijke aanleg en een hoge tolerantie. De Rasgroep Gezelschapshonden is onderverdeeld in de sectie Bichons, de sectie Poedels, de sectie Belgische Dwerghonden, de sectie Naakthonden, de sectie Tibetaanse rassen de sectie Chihuahua, de sectie Engelse Dwergspaniëls, de sectie Chin en Pekingees, de sectie Continantale Dewergspaniëls, de sectie Kromfohrländer en de sectie Dwergdoggen. Gezelschapshonden worden vaak als schoothondjes gehouden. Ze zijn echter vaak ook gek op wandelen. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Gezelschapshonden zijn de Maltezer, de Franse Poedel, de Tibetaanse Terriër, de Chihuahua en de Franse Bulldog.

Hond rasgroep 10

Windhonden

Ook de Windhonden zijn gefokt om in te zetten bij de jacht. Groot verschil met andere jachthonden is dat ze niet worden ingezet om het wild met de neus op te sporen of om de buit op te halen. In tegenstelling tot de andere rasgroepen met jachthonden, zijn de windhonden gefokt om de prooi te zien en op snelheid te vangen. De Rasgroep Windhonden is onderverdeeld in de sectie Ruwharige Windhonden en de sectie Gladharige Windhonden. Windhonden kun je eigenlijk alleen maar blij maken als ze mogen rennen, rennen en rennen. Officieel mag een windhond dat alleen op de renbaan. Een windhond vraagt om een actieve baas. Voorbeelden van hondenrassen in de Rasgroep Windhonden zijn de Afghaanse Windhond, de Ierse Wolfshond en de Whippet.

Hond rasgroep 11

Overige honden

Dit is geen officiële rasgroep. Deze rasgroep wordt echter toch vaak gebruikt om bijvoorbeeld nog niet erkende rassen in onder te brengen. Of rassen die voorlopig zijn erkend. Ook hondenrassen die in bepaalde landen al wel erkend zijn maar in andere landen nog niet en dus nog geen wereldwijde erkenning hebben, worden in deze groep ondergebracht. Een voorbeeld van een ras dat niet wereldwijd erkend is, is het Nederlandse ras Markiesje. In Nederland is dit een officieel ras, maar de FCI heeft het nog niet als wereldras erkend. Zo zijn er meer rassen die in het land van herkomst wel worden erkend, maar nog niet wereldwijd. Een aantal voorbeelden zijn de Oudduitse Herder uit Duitsland en de Australian Labradoodle uit Australië.

Hondenrassen – Rasgroepen

Overzicht van alle rasgroepen en secties binnen de rasgroepen. De ruim 350 hondenrassen zijn onderverdeeld binnen deze rasgroepen en secties.

  • 1 Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
  • 1.1 Sectie Herdershonden
  • 1.2 Sectie Veedrijvers
  • 2 Rasgroep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, berg- en Sennenhonden
  • 2.1 Sectie Pinschers en Schnauzers
  • 2.2 Sectie Molossers en berghonden
  • 2.2.1 Subsectie Type Mastiff
  • 2.2.2 Subsectie Type berghond
  • 2.3 Sectie Sennenhonden
  • 3 Rasgroep 3: Terriërs
  • 3.1 Sectie Grote- en middenslagterriërs
  • 3.2 Sectie Kleine terriërs
  • 3.3 Sectie Terriërs van het type buldog
  • 3.4 Sectie Terriërs van het type dwerghond
  • 4 Rasgroep 4: Dashonden
  • 5 Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
  • 5.1 Sectie Sledehonden
  • 5.2 Sectie Scandinavische jachthonden
  • 5.3 Sectie Scandinavische waak- en herdershonden
  • 5.4 Sectie Europese keeshonden
  • 5.5 Sectie Aziatische keeshonden
  • 5.6 Sectie Oertypen
  • 5.7 Sectie Jagende oertypen
  • 5.8 Sectie Jagende oertypen met pronk
  • 6 Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden
  • 6.1 Sectie Lopende honden
  • 6.1.1 Subsectie Grote lopende honden
  • 6.1.2 Subsectie Middenslag lopende honden
  • 6.1.3 Subsectie Kleine lopende honden
  • 6.2 Sectie Zweethonden
  • 6.3 Sectie Verwante rassen
  • 7 Rasgroep 7: Staande Honden
  • 7.1 Sectie Continentale voorstaande honden
  • 7.1.1 Subsectie Continentale voorstaande honden
  • 7.1.2 Subsectie Type spaniëls
  • 7.1.3 Subsectie Type griffon
  • 7.2 Sectie Britse en Ierse pointers en setters
  • 8 Rasgroep 8: Retrievers en Waterhonden
  • 8.1 Sectie Retrievers
  • 8.2 Sectie Opjagende honden
  • 8.3 Sectie Waterhonden
  • 9 Rasgroep 9: Gezelschapshonden
  • 9.1 Sectie Bichons
  • 9.2 Sectie Poedel
  • 9.3 Sectie Belgische dwerghonden
  • 9.4 Sectie Naakthonden
  • 9.5 Sectie Tibetaanse rassen
  • 9.6 Sectie Chihuahua
  • 9.7 Sectie Engelse dwergspaniëls
  • 9.8 Sectie Chin en pekingees
  • 9.9 Sectie Continentale dwergspaniëls
  • 9.10 Sectie Kromfohrländer
  • 9.11 Sectie Dwergdoggen
  • 10 Rasgroep 10: Windhonden
  • 10.1 Sectie Windhonden met bevedering of lange vacht
  • 10.2 Sectie Ruwharige windhonden
  • 10.3 Sectie Gladharige windhonden
  • 11 Overig
  • 11.1 Sectie Voorlopig erkende rassen
  • 11.2 Sectie Niet erkende rassen
  • 11.3 Kruising en vuilnisbak

Samenvatting hondenrassen

Wie opzoek is naar een hond heeft een brede keuze uit de meer dan 350 hondenrassen. Men doet er goed aan zich goed te verdiepen in de verschillende rasgroepen waarin alle hondenrassen zijn onderverdeeld. Vervolgens kan men binnen een rasgroep het hondenras vinden dat het beste past bij het karakter en de leefomstandigheden. Rasverenigingen geven informatie over een hondenras, als ook tips over hoe het ras is en aan welke eisen men eigenlijk zou moeten voldoen om een bepaald hondenras te kiezen.

Het maken van de juiste keuze is erg belangrijk. Men kiest een hond niet voor even, maar voor het leven. Een hond wordt 8 tot 15 jaar oud. Heel belangrijk dat de hond past bij de situatie en omstandigheden van de baas. Daarom zijn er in de loop der tijd ook zo veel hondenrassen ontstaan.